Linköping HC
2
Djurgårdens IF
2
Lör 23/2
Live
Växjö Lakers HC
Djurgårdens IF
Tis 26/2
19:00
Djurgårdens IF
Luleå Hockey
Tors 28/2
19:00
HV71
Djurgårdens IF
Lör 2/3
18:00
Djurgårdens IF
Skellefteå AIK
Tis 5/3
19:00
Rögle BK
Djurgårdens IF
Tors 7/3
19:00
Djurgårdens IF
Mora IK
Lör 9/3
15:15
Djurgårdens IF
Frölunda HC
Tis 12/3
19:00
Färjestad BK
Djurgårdens IF
Tors 14/3
19:00
Djurgårdens IF
GIF Sundsvall
Mån 1/4
19:00
Örebro SK
Djurgårdens IF
Sön 7/4
15:00
Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Sön 14/4
15:00
BK Häcken
Djurgårdens IF
Sön 21/4
15:00
Djurgårdens IF
IFK Norrköping
Ons 24/4
15:00
Hammarby IF
Djurgårdens IF
Sön 28/4
15:00
Helsingborgs IF
Djurgårdens IF
Sön 5/5
15:00
Djurgårdens IF
AIK
Sön 12/5
15:00
Falkenbergs FF
Djurgårdens IF
Ons 15/5
15:00
Djurgårdens IF
IF Elfsborg
Sön 19/5
15:00
Djurgårdens IF
Östersunds FK
Sön 26/5
15:00
IK Sirius
Djurgårdens IF
Sön 2/6
15:00
Fotbolldirekt

för 7 månader sedan

PÅ FD: Danmark vill straffa filmningar i efterhand – Sverige kan följa efter

Ska man i efterhand kunna straffa spelare som filmar? En diskussion som funnits länge och blossade upp i Sverige efter derbyt mellan Djurgården och Hammarby den 29 april, när Djurgårdens Jesper Karlström filmade. Allsvenska domaren Stefan Johannesson, som också är chef på förbundets domargrupp, välkomnade bestraffning i efterhand:

– Det är klart att vi vill att fuskare ska straffas, och kan man göra det i efterhand så är det väl jättebra, sade Johannesson till FotbollDirekt.se den 2 maj.

I England har FA (engelska förbundet) infört en oberoende kommitté som ska titta extra på filmningar och straffa spelare som filmar. I vårt grannland Danmark så meddelar man nu att man inför en videopanel till kommande säsong.

Varje match i ligan ska följas av en observatör som tittar igenom tv-sändningen av matchen. Om observatören upptäcker en situation hen bedömer borde ha gett utvisning, och som inte bestraffades av domaren på planen, så ska observatören skicka ärendet vidare till Fodboldens Disciplinærinstans, danska motsvarigheten till Disciplinnämnden.

”Det pågående världsmästerskapet har visat flera exempel på stora skådespelarprestationer av vissa spelare. Just filmningar är en av de saker som det kommer bli extra fokus på när Superligan den här säsongen inför en videopanel”, skriver Divisionsforeningen, Danmarks motsvarighet till Svensk Elitfotboll, i ett pressmeddelande.

”Klubbar och spelare ska vara uppmärksamma på, att det finns extra ögon på dem i alla matcher vad gäller situationer som domaren inte ser”, skriver man i pressmeddelandet.

Det kommer alltså finnas en video-observatör under varje enskild ligamatch kommande säsong, 251 matcher totalt. Observatörerna väljs ut bland de runt 20 domarutvecklare som finns i Superligan i dag.

I slutändan är det bara danska Disciplinnämnden som kan ta ett beslut kring att straffa en spelare som filmar. Men observatörerna ska till nämnden anmäla alla fall de bedömer som filmning, givetvis med undantag av de situationer som domaren själv redan upptäckt under match.

Mats Enquist, generalsekreterare hos Svensk Elitfotboll (Sef), säger att man kommer följa utvecklingen i Danmark:

– Vi följer det här som sker i Danmark med största intresse, och vi kommer med säkerhet att ha en diskussion om det här längre fram nu under hösten, säger Enquist till FotbollDirekt.se.

Har det varit uppe för diskussion i klubbarna att ta fram något liknande här i Sverige?

– Inte så att det varit uppe för beslut. Det har naturligtvis diskuterats och det är en sak som ständigt kommit upp till diskussion. Men det har aldrig blivit en samlad aktion från klubbarna. Men jag är helt säker på att om danskarna prövar det här nu och det faller väl ut, så kommer det säkert bli en livlig diskussion om detta. Vi följer utvecklingen.

Danska ligan startar upp i morgon kväll med två matcher; Vejle-Hobro och SönderjyskE-Ålborg.
t

Läs hela artiklen på Fotbolldirekt