Färjestad BK
2
Djurgårdens IF
3
Tors 14/3
Spelad
Djurgårdens IF
GIF Sundsvall
Mån 1/4
19:00
Örebro SK
Djurgårdens IF
Sön 7/4
15:00
Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Sön 14/4
15:00
BK Häcken
Djurgårdens IF
Sön 21/4
15:00
Djurgårdens IF
IFK Norrköping
Ons 24/4
15:00
Hammarby IF
Djurgårdens IF
Sön 28/4
15:00
Helsingborgs IF
Djurgårdens IF
Sön 5/5
15:00
Djurgårdens IF
AIK
Sön 12/5
15:00
Falkenbergs FF
Djurgårdens IF
Ons 15/5
15:00
Djurgårdens IF
IF Elfsborg
Sön 19/5
15:00
Djurgårdens IF
Östersunds FK
Sön 26/5
15:00
IK Sirius
Djurgårdens IF
Sön 2/6
15:00
AFC Eskilstuna
Djurgårdens IF
Sön 7/7
15:00
Djurgårdens IF
Malmö FF
Sön 14/7
15:00
Kalmar FF
Djurgårdens IF
Sön 21/7
15:00
Djurgårdens IF
BK Häcken
Sön 28/7
15:00
Djurgårdens IF
Kalmar FF
Tis 30/7
15:00
IF Elfsborg
Djurgårdens IF
Sön 4/8
15:00
Djurgårdens IF
IK Sirius
Sön 11/8
15:00
Djurgårdens IF
AFC Eskilstuna
Sön 18/8
15:00
Svenskafans

för 5 månader sedan

Veckans hiss och diss #6

VECKANS HISS
 
Urladdningen mot Skellefteå
Det fanns så många att hylla efter den läckra överkörningen under torsdagskvällen. Främst var det Adam Reideborns insats som förtjänade att lyftas fram mest, eftersom han norpade hela 41 skott och stängde igen butiken totalt trots att Skellefteå försökte och försökte att hitta nätmaskorna. Men även bröderna Jonathan och Marcus Davidsson hade rejäl lekstuga med sin vindsnabba spelstil och känsla för mål. Dessutom var det kul att se att Albin Lundin fick näta. Den inplockade centern har haft en roll som gått under radarn, men ändå varit nyttig med sitt hårda jobb i fjärdekedjan. Överlag stod Djurgården för en riktigt fin insats, även om laget släppte till lite för giftiga lägen när matchen gick in i kritiska perioder. Med den matchbilden är det väldigt tydligt hur viktig Reideborn faktiskt är för lagets framgång. När han stänger igen på det sättet han gjorde mot Skellefteå finns det få lag som kan slå årets upplaga av Djurgården.
 
Den konsekventa juniorsatsningen
Djurgården har via Tobias Pehrsson, klubbens nya utvecklingsansvarige, låtit meddela att föreningen framöver kommer att fortsätta satsa hårt på att skapa en röd tråd i verksamheten som löper från ungdomslagen till juniorlagen hela vägen upp till A-laget. Ett tydligt steg i den riktningen är att släppa fram talangfulla juniorer i SHL-sammanhang, vilket Djurgården inte har varit sena med att göra den här säsongen. Först fick både Adam Falk och Albin Grewe chansen i A-laget för första gången i karriären – och nu senast i mötet med Färjestad luftades Tobias Björnfot och Rasmus Kahilainen. När en klubb pratar värdegrund och visioner blir det lätt en enda stor röra av fluffiga formuleringar som egentligen saknar en tydlig verklighetsförankring. Men i det här fallet tycker jag verkligen att Djurgården har lyckats. Modellen sänder tydliga signaler till andra ungdomar att drömmen hela tiden finns där runt hörnet, bara man jobbar tillräckligt hårt för att fånga den.
 
Djurgårdens imponerande siffror
Med torsken mot Färjestad färskt i minnet kanske det är svårt att se saker ur ett positivt perspektiv. Men nog fan är Djurgården fruktansvärt bra just nu rent offensivt. Och vi har siffror som backar upp det påståendet. Eller vad sägs som en fin andraplats i tabellen, där förstaplacerade Linköping bara har tre poäng till godo. Eller det faktum att plats 1-4 i poängligan innehas av spelare från Djurgården. Även i skytteligan återfinns två DIF-spelare – och laget har dessutom bäst powerplay i hela ligan med imponerande 37,5%. Addera även att Djurgården har flest gjorda mål på 40 stycken, men också att mesta mästarna har avlossat 333 skott – vilket är mest i hela SHL. Och med en skotteffektivitet på 12,01% är det endast LHC som är bättre. Ja, vi kan nog fortsätta rabbla siffror in i evigheten om vi har tid och lust. Det viktigaste att ta med sig från detta är att Djurgården har en imponerande start på säsongen: och att det kan vara skönt att landa i den framgången när man sitter och vänder och vrider på negativa resultat som inte gick lagets väg.  
 
VECKANS DISS
 
Uttåget ur Champions Hockey League
Ett av Djurgårdens mål den här säsongen var att gå långt i CHL. Den drömmen grusades sönder rejält i veckan när finska Tappara körde över laget med 1–5. Med tanke på den inställning Djurgården visade upp i slutskedet av turneringen finns det många som behöver rannsaka sig själva över det uteblivna avancemanget. Det såg otroligt lojt ut i dubbelmötena med Tappara och både defensivt och offensivt var det under all kritik. Visst, den internationella turneringen har en hel del att jobba på för att bättra upp sitt rykte. Och visst, det kan handla om att spelarna faktiskt inte känner en lika stark motivation för att spela i CHL som de gör i SHL. Men det uppsatta målet från sportchefen Joakim Eriksson och huvudtränaren Robert Ohlsson var tydligt. Djurgården skulle gå långt i turneringen, men lyckades inte ens ta sig vidare till åttondelsfinalen. Självklart är det ett saftigt underbetyg för alla inblandade parter.
 
Dick Axelssons långa frånvaro
Jag var inne på en potentiell rehabiliteringsperiod för DIF-stjärnan under förra veckans hiss och diss-artikel, och bara några timmar senare valde Djurgården att meddela att Dick Axelsson inte skulle komma till spel under de närmaste tre veckorna. Ett klokt beslut från Axelsson och Djurgården, eftersom situationen kändes ohållbar för anfallaren som hela tiden drogs med skadebekymmer som inte ville ge sig. Att skapa det här andrummet för Axelsson kändes mer än nödvändigt: men hamnar samtidigt under kategorin diss eftersom Djurgården tvingas att klara sig utan sin stjärnspelare under flera veckor i sträck. Många noterade att Axelsson valde att twittra inför matchen mot Färjestad, där han bland annat skrev ”sämst att missa matcher som dessa”, i en underton att han verkligen var peppad på att få möta klubben han representerade förra säsongen. Kanske hade en spelsugen Axelsson hjälpt Djurgården att ta tre poäng i Karlstad? Den frågan kommer vi aldrig att få svar på, men vi håller tummarna att den poängstarke forwarden är med på isen nästa gång de båda storklubbarna ställs mot varandra.
 
Pinsamma bommen i truppanmälan
Nej, jag har fortfarande inte släppt det faktum att Djurgården snurrade ihop anmälan av den officiella laguppställningen så hårt att Bobbo Petersson tvingades att lämna isen eftersom han inte fanns registrerad i truppen. Det om något känns verkligen amatörmässigt. Och dessutom riktigt orättvist mot Petersson, som knappast har fått speciellt mycket förtroende den här säsongen och självklart var rejält spelsugen. Hans fortsatta närvaro på isen hade antagligen skänkt ett större lugn till Djurgårdens backsida, även om jag tycker att SHL-debutanten Tobias Björnfot gjorde ett föredömligt jobb i Peterssons frånvaro. I ett summerande drag kan vi säga att en liknande anmälningsmiss aldrig någonsin får hända igen. Förhoppningsvis har Djurgården lärt sig en rejäl läxa att i framtiden alltid dubbelkolla laguppställningen innan de lämnar in den.
Läs hela artiklen på Svenskafans