Luleå
4
Djurgårdens IF
1
Lör 8/12
Spelad
Djurgårdens IF
HV71
Ons 19/12
19:00
Mora
Djurgårdens IF
Fre 21/12
19:00
Djurgårdens IF
HV71
Ons 26/12
15:15
Rögle
Djurgårdens IF
Fre 28/12
19:00
Djurgårdens IF
Växjö
Sön 30/12
15:15
Mora
Djurgårdens IF
Lör 5/1
18:00
Skellefteå
Djurgårdens IF
Tors 10/1
19:00
Djurgårdens IF
Linköping
Lör 12/1
15:15
Brynäs
Djurgårdens IF
Fre 18/1
19:00
Djurgårdens IF
Brynäs
Lör 19/1
18:00
Redhawks
Djurgårdens IF
Tis 22/1
19:00
Djurgårdens IF
Redhawks
Tors 24/1
19:00
Frölunda
Djurgårdens IF
Lör 26/1
15:15
Djurgårdens IF
Färjestad BK
Tis 29/1
19:00
Timrå
Djurgårdens IF
Tors 31/1
19:00
Luleå
Djurgårdens IF
Lör 2/2
18:00
Djurgårdens IF
Timrå
Tis 12/2
19:00
Örebro
Djurgårdens IF
Fre 15/2
19:00
Djurgårdens IF
Örebro
Lör 16/2
18:00
Djurgårdens IF
Redhawks
Ons 20/2
19:00
Fotbolldirekt
för 1 år sedan

JUST NU – PÅ FD: Spelet bakom sparken av Michelsen – anses gått över gränsen vid flera tillfällen

Det har gått två veckor sedan Hammarby sparkade Jakob Michelsen.
Uppgifter om att dansken var på väg bort från Bajen började cirkulera redan i höstas. Då lyftes en maktkamp mellan Michelsen och klubbens nye sportchef Jesper Jansson fram som huvudproblemet.
Något som i efterhand dementerats bestämt av Hammarbys ledning.
I en videointervju på Bajens hemsida nyligen så gjorde vd:n Henrik Kindlund klart att det handlade om andra saker. Man kunde helt enkelt inte komma överens om sportsliga vägen framåt.

– … ”det här med maktkamp mellan Jesper och Jakob, det kan man bara glömma, det stämmer inte. Utan vi har ett sätt i klubben som vi vill jobba med i den sportsliga organisationen. Och det upplever vi att Jakob inte har velat ställa upp på fullt ut. Och då har vi fått ta det här beslutet”, sade Kindlund i intervjun.

I dag uppger flera källor för FotbollDirekt att beslutet att sparka dansken handlade om att klubbledningen gjort en helt annan värdering av spelartruppens kvalitet än vad Michelsen gjort. I värderingen av truppens slagstyrka kontra motståndarna i allsvenskan, så har uppfattningarna helt enkelt skilt sig.

På möten där man diskuterat klubbens strategi, möten där Michelsen också varit involverad, så har man diskuterat vägen framåt: Ska man nöja sig med att vara ”underdog” och sluta efter AIK och Djurgården i tabellen – eller tydligt gå för att vara bäst i Stockholm och ett topplag i allsvenskan?

Då fanns också Michelsen med på båten – men samtidigt har han velat se ännu fler nyförvärv till klubben för att backa en sådan satsning.
”Det var hela tiden fokus på nästa fönster och nya spelare in. Där klubben såg en slagkraftig trupp så såg han en ofärdig trupp som var långt ifrån bra nog att föra matcher och utmana i toppen”, säger en källa med insyn till FotbollDirekt.se.

Olika bilder av spelartruppen och hur spelförande Hammarby ska kunna vara i allsvenskan således. Det fanns meningsskiljaktigheter kring det sportsliga, kring hur man skulle spela och kring spelarrekryteringar.

Men efter att ha pratat med flera källor med god insyn i klubben så fanns det även ett missnöje hos flera spelare med Michelsens sätt att leda laget och hur har han var mot spelarna.
Av flera anses han ha gått över gränsen.
Efter danskens första tid i klubben så framträdde bilden av en öppen och rak tränare med en ”no bullshit”-attityd, en tränare som inte drog sig för att kritisera spelare öppet inför de andra.

Jiloan Hamad hyllade i våras Michelsen för hans raka stil:

”Han är hård. Han vet vad han vill. Det är en jävligt bestämd tränare. Om man gör något fel eller något som inte är bra så får man höra det direkt. Jakob är tuff, rak och rättvis”, sade Hamad till Sportbladet den 2 april.

”Vi ska ha högt i tak. Man måste kunna få säga till någon som är dålig. Vi är inte barn. Vi måste kunna ta det. Kommer man utomlands så är alla tränare på det sättet”, fortsatte Hamad.

Men den raka raka stil som i början uppfattades som en frisk fläkt, kom efterhand att uppfattas som mobbningstendenser mot vissa spelare.
Det mönstret har nu under de senaste dagarna tornat fram från både spelare och människor med insyn i Hammarby som FD har varit i kontakt med – eller som kontaktat FD.

Enligt FotbollDirekts källor så var ett antal spelare lite grann av måltavlor för verbala angrepp från Michelsen.
Den danske tränaren har haft sina favoriter, medan andra har varit ute i kylan och där han vid ett flertal tillfällen öppet gett sig på dem verbalt inför de andra, på ett sätt som flera har uppfattat som mobbning.

Det enligt flera samstämmiga uppgifter till FD.

Bland annat så fick en av klubbens yngre och mest lovande spelare utstå öppen kritik från Michelsen, och i många spelares ögon rann det efterhand över i mer systematisk mobbning av spelaren.

Enligt FD:s uppgiftslämnare så har det skett vid upprepade tillfällen, och det började tidigt på säsongen.
Efter Bajens seger i vårderbyt mot Djurgården så firade spelare, ledare och styrelse på restaurang. Även supportrar var på plats och vittnar om hur Michelsen på festen tagit spelaren åt sidan och skrikit på honom, och att han då föll i gråt.

Ett annat tillfälle: I samband med att en spelare lämnade klubben och höll en avskedsmiddag med spelare och ledare. Spelaren höll ett tal som berörde honom och han började gråta, varpå Michelsen räckte över en servett till den yngre spelaren och sade att han kanske behövde torka tårarna han också.

Vid ett tillfälle i slutet av säsongen hamnade en av klubbens största stjärnor i öppet bråk med Michelsen inför resten av spelargruppen. Bråket föranleddes av att tränaren återigen kritiserat den yngre talangen öppet. Den äldre spelaren ska ha tappat tålamodet med Michelsens behandling varpå han ställt sig upp i en situation inför gruppen och rutit till.

Vad som uppfattas jargong och vad som uppfattas som mobbning är subjektivt, men de källor med insyn FD pratat med gör gällande att hans ledarstil blev för mycket för flera spelare.

Samtidigt har inte spelartruppen enhälligt varit emot Michelsen – det har även funnits spelare som backat honom. Och spelartruppens uppfattning om tränaren har inte på ett avgörande vis, enligt FD:s källor, legat till grund för beslutet från Hammarbys ledning.

Henrik Kindlund bekräftar att det funnits enstaka incidenter. Men Hammarbys vd gör klart att det inte är något som funnits med i beslutet att sparka Michelsen.

– Nu har vi ju sparkat honom, så för vår del känner vi egentligen att vi i grund och botten är klara med frågan, säger Kindlund till FotbollDirekt.se.

– Med det sagt: Mot slutet av hösten vet jag om att det var en incident där, men det löste gruppen internt, sedan löste Jesper det med Jakob. Det är ingen som kommit internt till oss med åsikter och klagomål.

Kindlund säger att sådant i första hand rapporteras till sportchefen Jesper Jansson, som sedan tar det vidare till honom.

– Det kan ju hända saker på en arbetsplats som gör att det till blir personalärenden av det hela, så är det ju på vilket företag som helst. Men något sådant har det inte varit tal om här.

– Utan nu när han har slutat så har det bubblat upp lite grejer. Men det är ingen spelare som kommit till oss i efterhand heller, med uppmaningar till mig eller Jesper om att vi ska kliva in. Det ska mycket till för att jag ska bli inblandad, det är Jesper som haft hand om det. Men jag har pratat med honom och han har inte lyft det här till mig.

Kindlund understryker samtidigt, att kommer det fram något från spelarna så kommer man ta i det direkt.

– Generellt i vår organisation: Det är inte på något sätt okej med mobbning. Om någon av spelarna har känt så, det är inte okej. Nu har vi kickoff här i helgen, vi får ta upp det då i så fall. Om det är någon som har något de vill säga om det.

Det är ändå det sportsliga som ligger till grund för beslutet, säger vd:n.

Det handlar om att ni haft olika syn på truppens slagstyrka?

– Det är mer det som ligger bakom ja.

Sportchefen Jesper Jansson säger att inte vill kommentera det hela ytterligare:

– Jag vill inte kommentera några uppgifter utan jag vill fokusera på Hammarby framåt, säger Jansson till FotbollDirekt.se.

FD har varit i kontakt med Jakob Michelsen som avböjer att kommentera.

Läs hela artiklen på Fotbolldirekt